|
SHIPMAN FORUM MODELARSTWA SZKUTNICZEGO |
|
Tawerna - Rum
Velonka - 2008-02-29, 14:02 Temat postu: Rum Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem przemytu. Ojczyzną rumu są wyspy w rejonie Morza Karaibskiego, a więc archipelag Wielkich i Małych Antyli (Jamajka, Martynika, Porto Rico, Kuba - państwa, dla których obok cukru również obecnie, jest on najważniejszym towarem eksportowym). Rum wytwarzany na poszczególnych wyspach różni się aromatem i smakiem tak znacznie, jak wina produkowane w różnych częściach Europy. Dokładna receptura otrzymywania rumu jest dobrze strzeżona przez producentów. Jednak podstawowym surowcem poddawanym fermentacji jest półpłynna, i lepka melasa pozostała po produkcji cukru z trzciny cukrowej.
jest to napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%-81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.
Rum po destylacji jest zawsze bezbarwny. Biały rum takim też pozostaje, nawet po procesie leżakowania w beczkach z jasnego drewna jesiono- wego. Proces starzenia kontynuowany jest w zbiornikach z nierdzewnej stali. Brązowy rum leżakuje dłużej, w beczkach z ciemnego drewna, w których nabiera żółtawego lub brązowawego koloru. Często zabarwia się go dodatkowo domieszką brązowego syropu cukrowego.
Rodzaje rumu
ciemny (ciemnobrązowy)
złoty
biały (przejrzysty)
DRINKI Z RUMEM
Acapulco
Składniki:
40 ml białego rumu Bacardi, 10 ml Curacao Triple Sec, 1 barowa łyżeczka białka, 1 barowa łyżeczka cukru, sok z 1/4 cytryny (15 ml), 1 gałązka mięty, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzenia:
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać sok cytrynowy, cukier, rum, Curacao i białko, dobrze wstrząsnąć. Wlać razem z lodem do szklanki do long drinków i przybrać miętą.
Bacardi
Składniki:
3/4 miarki rumu Bacardi, 1/4 miarki soku z cytryny, łyżeczka grenadiny (syrop z owoców granatu), kilka kostek lodu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wlać do shakera, dodać 2-3 potłuczone kostki lodu, dobrze wstrząsnąć. Przelać przez sitko do kieliszka. Kieliszek można udekorować, np. spiralką ze skórki cytryny.
Cuba Libre
Składniki:
75 ml rumu , 150 ml Coca-Coli , sok z połówki cytryny, kilka kostek lodu
Sposób przyrządzenia:
Rum i sok owocowy wlać do wysokiej szklanki z lodem. Dokładnie wymieszać, dopełnić Coca-Colą. Udekorować dwoma plasterkami cytryny.
Klabautermann
Składniki:
20 ml ciemnego rumu Jamaica (75%), 10 ml likieru pomarańczowego, 10 ml czerwonego wermutu, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, sok z 1 cytryny (30 ml), kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzenia:
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do szklaneczki do whisky, w której znajdują się 2 kostki lodu.
Paloma
Składniki:
1 miarka rumu, 1 miarka nie dosładzanego soku z owoców tropikalnych, cząsteczki owoców, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzenia:
Alkohol i sok wlać do shakera, dodać potłuczone kostki lodu, pottrząsając dobrze wymieszać. Przelać do szklaneczki przecedzając przez sito. Udekorować cząsteczkami owoców tropikalnych
Velonka - 2008-03-08, 17:47 Temat postu: Diabelski smak rumu Kill Devil, czyli zabić diabła, to pierwsza nazwa napoju, który zrobił karierę jako rum
Piekielna moc i diabelski smak - tak opisywano ten alkohol. W erze wielkich odkryć dowódcy statków mieli problemy z zaopatrzeniem w wodę. Od 1655 r marynarze brytyjscy otrzymywali dwa razy dziennie pół litra na łeb (czyli miara wszechmiar jakby polska) rumu jako tanie i trwałe rozwiązanie ''wodnego'' problemu. Jeśli ktoś nie pił alkoholu, otrzymywał rekompensatę pienieżną w postaci 3 pensów dziennie... i tak aż do lat 70 XX wieku.
Hiszpańska rodzina królewska w XVII w wyznaczyła nagrodę dla każdego kto zmieni ten napój dość podłej jakości w napój na tyle delikatny, by mógł posłużyć także wyższym sferom.
W 1878 r. rodzina Bacardich opracowała recepturę najpopularniejszego do dziś na świecie rumu ''Havana Club'' w fabryce przejętej po 1959 roku przez państwo. (na podstawie ''TŚ'')
Dla tych co korzystają jeszcze w tym szalonym świecie internetu z TV i oczywiście wybierają z gąszczu telenowel i teleturniejów programy wartościowe, polecam w środę 12.03.2008 na kanale PLANETE dokument ''Ród Bacardich i magia rumu''
Andi - 2013-12-04, 18:46
Witam. Nie bardzo wiedziałem gdzie zakwalifikować tę ciekawostkę a skoro mowa tutaj o rumie i nie tylko to proszę bardzo
Całkiem przyzwoity barek. Co wy na to marynarze ?
Pozdrawiam.
king666 - 2013-12-04, 21:44
Bardzo ciekawy
ppawpp - 2013-12-05, 06:57
Dziadek robi Bounty z otwartą burtą, 0,5l pewnie nie wejdzie ale małpeczka to na pewno się zmieści
Dziadek - 2013-12-05, 07:07
Już wyciąłem cztery wręgi żeby na dolnym pokładzie zmieścić dwie ściśnięte ćwiartki okrągłe , a może nawet dwie połówki płaskiego "krupniku" z Biedronki położone na sztorc.
Andi - 2013-12-05, 10:38
Witam. No to musisz je Dziadek dobrze ulokować na pokładzie ,żeby łajba nie kładła się na którąś z burt , o zatonięciu nie wspomnę. A gdyby czasami poszła na dno to Neptunowi też się coś od życia należy, nieprawdaż? Pozdrawiam.
Andi - 2013-12-05, 19:08
Skoro mamy już tak załadowaną łajbę to koniecznie wracając z rejsu musimy trafić do portu.
Najważniejsze to dobrze oświetlona stacja docelowa. Pozdrawiam.
|
|