SHIPMAN Strona Główna SHIPMAN
FORUM MODELARSTWA SZKUTNICZEGO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Aprowizacja na statkach i okrętach
Autor Wiadomość
Karrex
Admirał Wszechflot i Mórz


Posty: 5606
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2012-04-03, 12:34   Aprowizacja na statkach i okrętach

Lubię zjeść jak chyba każdy, ale ciekawe jak jadano na okrętach. Równouprawnienia raczej nie było i co innego jadł zamożny oficer od tego mniej zamożnego, co innego midszypmeni (tu również decydowała zamożność), a co innego zwykły matros.
W tematach, w których jestem "czeski" ;-) skarbnicą wiedzy jest autorskie forum pana Krzysztofa Gerlacha (zachęcam każdego, kto ma szersze zainteresowania niż tylko modelarstwo :lol: ), z którego również i na ten temat przemycę informacje na nasze forum.

Niestety nasz kraj nigdy potęgą morską nie był, z interesującego mnie okresu, mamy zaledwie jeden "epizod" (jak niektórzy twierdzą potyczka) bitwę pod Oliwą 28 listopada 1627 roku.

Powała napisał:
    Jeśli wierzyć przedrukom i informacjom "z drugiej ręki", to pomijając świeżość i jakość produktów, marynarze na okrętach królewskich Zygmunta III, nie mieli wcale tak złego wyżywienia, jak się utarło. Ordynacja żywnościowa z 02.05.1628 r. określała następujący miesięczny przydział żywnościowy dla 30-tu ludzi:
    - 8 beczek chleba
    - 1 beczka sucharów
    - 3 beczki mięsa
    - 16 beczek piwa
    - 1/2 beczki prosa
    - 1 beczka grochu
    - 1 szefel kaszy owsianej
    - 8 lisfuntów ryb
    - 1/2 beczki dorsza
    - 1/2 beczki śledzi
    - achtel masła
    - ćwiartka octu
    - achtel gorczycy
    - 1/4 beczki soli
    - 1/16 beczki drobnej soli
    co daje wartość ponad 3,5 tysiąca kalorii dziennie na jednego marynarza.
    _____________________
    Akta komisarzy królewskich, Bibl. Gd. PAN, MS Uph. fol. 45, s. 159 i 187
    (informacje zaczerpnięte z "Gdańscy ludzie morza w XVI-XVIII w." M. Bogucka, Wyd. Morskie Gdańsk 1984).

    PS. Brakuje mi tu jakiegokolwiek tłuszczu (nie licząc masła, przeznaczonego zapewne dla kadry oficerskiej), który przecież był konieczny do przygotowania posiłków.


Jeżeli ktoś zechce wyrazić komentarz czy też opinię, na tematy w tym wątku to zapraszam na forum http://www.timberships.fora.pl/ , gdzie będą mogli odpowiedzieć autorzy.
_________________
Pozdrawiam
Karol



 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Chronicles v 0.2 modified by Nasedo

| | Darmowe fora | Reklama
Strona portalu