SHIPMAN Strona Główna SHIPMAN
FORUM MODELARSTWA SZKUTNICZEGO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Gdzie powinna skończyć ryba!
Autor Wiadomość
Dziadek
Wiceadmirał królewski
Admirał Wszechflot i Mórz


Posty: 1806
Skąd: Kędzierzynka
Wysłany: 2014-09-10, 12:36   Gdzie powinna skończyć ryba!

Aby dać znaki, że żyję i że wrócę do modelarskiej roboty jak skończę swoje, grubsze - przedstawię jedną z nich.
Aby usprawiedliwić temat przejdę od tyłu przez rybę, wodę, okręt, model itd.
Pokażę jak w prosty sposób (już sprawdzony) załatwić, aby ryba godnie i z pożytkiem dla podniebienia zakończyła żywot.

WĘDZARNIA















Odległość paleniska od skrzyni wędzarniczej ok. 2,5 - 3 m. Przy takiej odległości używając drzwiczek paleniska lub pokrywy komina można regulować - utrzymywać temperaturę z dokładnością prawie jednego stopnia!

Smacznego w oczekiwaniu na moją modelarską relację.
_________________
Jestem tylko rzemieślnikiem wśród artystów



 
 
REKLAMA

Posty: 991
Wysłany: 2014-09-10, 13:52   

_________________

 
 
Janek
Admirał Białej Flagi


Posty: 991
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-10, 13:52   

A niech mnie. Ślina pociekła, :shock: szczęka opadła, zazdrość zeżarła.
Brakuje tylko efektu końcowego czyli wędzonej ryby.
Usprawiedliwienie przyjęte (przynajmniej przeze mnie). Super <super> robota.
_________________
Pozdrawiam
Janek

 
 
Tryton
Kontradmirał
Moderator


Posty: 536
Skąd: 3city
Wysłany: 2014-09-10, 14:03   

Dziadek, to najlepiej udokumentowana relacja z budowy ;-) .
Po wstępie i pierwszym zdjęciu myślałem, że chodzi o akwen dla rybek i Twojej floty ;-)
Szkoda, że tak daleko do Ciebie, bo w nocy sąsiad złowił trzy sandacze
(po 80 cm i 4 kilo każdy) i byłaby okazja - parapetówka??? kominówka ;-)
_________________
Tryton




 
 
Andi
Admirał


Posty: 732
Skąd: Wołów
Wysłany: 2014-09-10, 15:44   

No Dziadek piękne cacko <super> . Ale w palenisku to chyba nie grusza? Pozdrawiam.
_________________
Andi


 
 
Dziadek
Wiceadmirał królewski
Admirał Wszechflot i Mórz


Posty: 1806
Skąd: Kędzierzynka
Wysłany: 2014-09-10, 18:03   

Janek przed i po. Niech robią za ryby.



Tryton - drugi koniec Polski i najczarniejsza z czarnych dupa, ale chętnie zapraszam. Co do sandacza muszę Cię trochę "doszkolić". Smażony bardzo dobry, ale mniej wymagający trunkowo. W galarecie albo jeszcze lepszy duszony w jarzynach - biała, zmrożona gorzała bez opamiętania. Natomiast wędzony sandacz jak wszystkie okoniowate (prawie zerowy procent tłuszczu) jest w procesie wędzenia wysuszony do granic "niejadalności" i w takim wypadku "kominówka" tak, ale bez zagrychy. :lol: <beer>
_________________
Jestem tylko rzemieślnikiem wśród artystów



 
 
Hydronik
Admirał


Posty: 733
Skąd: Bieruń
Wysłany: 2014-09-10, 18:59   

Moim zdaniem sandaczyk pieczony to jest odlot.
Ale okonek garbus to też specjał nieodbiegający od sandaczyka.
Jadłem szczupaczka wędzonego (osobiście wędziłem) - lepiej smakuje świeży pieczony.
Węgorek musi po wędzeniu kilka dni poleżeć w chłodnym miejscu.
Rewelką jest pstrąg wędzony 2 godziny max 60 stopni świeżo ściągnięty z wędzarnika.
Co do kiełbaski mnie najlepiej smakuje śląska oczywiście mojej produkcji :-D

Andrzej
PS
mój wędzarnik nie jest tak wymyślny, poślę zdjątko.
_________________
Damy Rade!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
king666
Szyper


Posty: 225
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-09-10, 19:49   

Dobry temat, akurat robię to zawodowo :mrgreen: , nie za daleko palenisko?
Jak z wędzeniem na ciepło???
 
 
Dziadek
Wiceadmirał królewski
Admirał Wszechflot i Mórz


Posty: 1806
Skąd: Kędzierzynka
Wysłany: 2014-09-10, 19:55   

Zrobiłem próbę na 200 stopni. Jest wysoka i ma bardzo dobry "cug" więc nie ma problemu z "przeciągnięciem" temperatury do środka.
_________________
Jestem tylko rzemieślnikiem wśród artystów



 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Chronicles v 0.2 modified by Nasedo

| | Darmowe fora | Reklama
Strona portalu