Całkiem nieoczekiwanie stałem się szczęśliwym posiadaczem pierwszego numeru kolekcji wydawnictwa Altaya L'AMBITIEUX (podziękowania dla Sławka, dodam, że jako pierwszy zwrócił moją uwagę na tę kolekcję - stąd wątek). Do zeszytu, prócz pierwszych sklejkowych elementów owrężenia, wydawca dodał kotwicę i ozdobę pawęży.
Co prawda takie detale jak kotwice, elementy ozdób pawęży, figury galionowe, koła sterowe czy artyleria są tak potrzebne na tym etapie jak młot pneumatyczny w modelarstwie, ale skoro są, to wykorzystam je do swoich celów
KOTWICA
Metalowy odlew.
Długość 68,5 mm;
rozstaw ramion 41,9 mm.
Na kotwicy przeprowadzę eksperyment czernienia.
Najpierw dokładnie iglakami zeszlifowałem nadlewki na bokach trzonu i łapach, następnie wyrównałem wklęśnięcia na trzonie, a na koniec wszystkie płaszczyzny przeszlifowałem drobnym papierem ściernym -
zauważyłem, że wielu kolegów pomija tę cenną radę z instrukcji budowy (nie będę ukrywał, że w "galeonie" też pominąłem ten etap , ale z pewnością to poprawię).
OZDOBA PAWĘŻY
Metalowy odlew, mosiądzowany (efekt złocenia), idzie po łuku (nie płaski), dość głęboko płaskorzeźbiony.
Szerokość: 76 mm;
wysokość: 52 mm;
grubość: 3,5 mm ramiak, 7,5 mm max. (gzyms), 1,5 mm gr. tła.
zdjęcie z lampą nie oddaje "rysunku" rzeźbień
w dziennym też mi się nie udało
30.03.2015
Całkiem niedawno ukończyłem dekoracje burtowe do galeonu, to niejako z rozpędu postanowiłem "zagospodarować" ozdobę pawęży. Nie będę ukrywał, że ta ozdoba zainspirowała mnie do całkiem nowego projektu, ale o tym sza, aby nie zapeszyć
Zrobię jak zwykle odlew, więc odcisnąłem detal w plastelinie.
na odcisku najlepiej widać precyzję rzeźbień na CNC
Rozrysowałem "podobrazie" pod ozdobę czyli pawęż, następnie wyciąłem ze sklejki (skleiłem trzy warstwy forniru) i wygiąłem na parze - nie jest to debiut, wcześniej bardziej skomplikowaną pawęż robiłem do Santisimy.
Z obłogu brzozy wyciąłem listwy - fazując widoczne krawędzie i pomalowałem czarnym tuszem kreślarskim, tu dodam, że bardzo podoba mi się efekt "spolerowanego" tuszu (i fazki na łączeniu listew).
Na zdjęciach z przymiarek widać nierówności listew - coś ten obłóg nie miał równej grubości, więc musiałem całą powierzchnię podszlifować i jeszcze jedno malowanko tuszem (jedno dobre, że widać jak wyglądało przed "polerowaniem").
Kotwicę poczerniłem (naniosłem pędzelkiem moją Oksyblack - oksydę na zimno, na kilka minut). Po umyciu wodą z mydłem i wytarciu czerń się trzyma, i ma lekki brązowy odcień.
Czynności powtórzyłem i czerń jest bardziej intensywna. Moja oksyda ma już kilka lat i pewnie wyszła już z daty, ale metalowe odlewy z kolekcji jeszcze barwi. Gorzej jest z mosiądzem - tu efekty są raczej kiepskie - można mówić o patynowaniu (to pokażę w innym wątku).
Kotwice można też malować farbami modelarskimi - czarny metalic mat - emalią lub akrylem - pędzlem lub najlepiej aerografem.
Wg planów na Ambitieux było sześć kotwic różnej wielkości i przeznaczenia.
Wykonując poprzeczkę będę się na nich wzorował.
W drzwiach (te na środku) i pod oknami zrobiłem ozdobne płyciny. Na zdjęciach modelu płyciny są tylko w drzwiach, pod oknami to już moja inwencja (na modelach widnieją listwy).
Po "patynowaniu" ornamentu - przypomnę maluję farbami artystycznymi sepia extra + burnt sienna na werniksie, następnie po wypukłościach ścieram szmatką - wash - rysunek staje się czytelniejszy.
Wysłany: 2015-05-11, 22:22 Listwy boczne na ornamenty
9.04.2015
Gdy przystąpiłem do budowy zdałem się na całkowitą improwizację.
BOCZNE LISTWY
W pierwszej wersji zrobiłem je o jednakowej szerokości (5 mm)
Na listwy przyjdą jeszcze medaliony
a wewnątrz listew ornamenty
I jakoś tak by to wyglądało
Jednak po znalezieniu właściwej literatury, na którą oczywiście naprowadził mnie Sławek ,
zdecydowałem się bardziej trzymać planów Boudriot'a, zdjęć z budowy Frolicha i budowom z forów, głównie francuskich.
Jednak z małymi modyfikacjami
Pierwsze odstępstwo to listwy na pawęży, w planach są proste, u mnie idą po łuku.
Drugie to płyciny na balkonie. Kolejne będę opisywał w trakcie budowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum