SHIPMAN Strona Główna SHIPMAN
FORUM MODELARSTWA SZKUTNICZEGO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Rum
Autor Wiadomość
Velonka
Porucznik


Posty: 115
Skąd: Podbeskidzie
  Wysłany: 2008-02-29, 14:02   Rum

Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem przemytu. Ojczyzną rumu są wyspy w rejonie Morza Karaibskiego, a więc archipelag Wielkich i Małych Antyli (Jamajka, Martynika, Porto Rico, Kuba - państwa, dla których obok cukru również obecnie, jest on najważniejszym towarem eksportowym). Rum wytwarzany na poszczególnych wyspach różni się aromatem i smakiem tak znacznie, jak wina produkowane w różnych częściach Europy. Dokładna receptura otrzymywania rumu jest dobrze strzeżona przez producentów. Jednak podstawowym surowcem poddawanym fermentacji jest półpłynna, i lepka melasa pozostała po produkcji cukru z trzciny cukrowej.
jest to napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%-81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.
Rum po destylacji jest zawsze bezbarwny. Biały rum takim też pozostaje, nawet po procesie leżakowania w beczkach z jasnego drewna jesiono- wego. Proces starzenia kontynuowany jest w zbiornikach z nierdzewnej stali. Brązowy rum leżakuje dłużej, w beczkach z ciemnego drewna, w których nabiera żółtawego lub brązowawego koloru. Często zabarwia się go dodatkowo domieszką brązowego syropu cukrowego.




Rodzaje rumu
ciemny (ciemnobrązowy)
złoty
biały (przejrzysty)



DRINKI Z RUMEM

Acapulco
Składniki:
40 ml białego rumu Bacardi, 10 ml Curacao Triple Sec, 1 barowa łyżeczka białka, 1 barowa łyżeczka cukru, sok z 1/4 cytryny (15 ml), 1 gałązka mięty, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzenia:
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać sok cytrynowy, cukier, rum, Curacao i białko, dobrze wstrząsnąć. Wlać razem z lodem do szklanki do long drinków i przybrać miętą.


Bacardi


Składniki:
3/4 miarki rumu Bacardi, 1/4 miarki soku z cytryny, łyżeczka grenadiny (syrop z owoców granatu), kilka kostek lodu

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wlać do shakera, dodać 2-3 potłuczone kostki lodu, dobrze wstrząsnąć. Przelać przez sitko do kieliszka. Kieliszek można udekorować, np. spiralką ze skórki cytryny.


Cuba Libre


Składniki:
75 ml rumu , 150 ml Coca-Coli , sok z połówki cytryny, kilka kostek lodu

Sposób przyrządzenia:
Rum i sok owocowy wlać do wysokiej szklanki z lodem. Dokładnie wymieszać, dopełnić Coca-Colą. Udekorować dwoma plasterkami cytryny.


Klabautermann

Składniki:
20 ml ciemnego rumu Jamaica (75%), 10 ml likieru pomarańczowego, 10 ml czerwonego wermutu, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, sok z 1 cytryny (30 ml), kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzenia:
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do szklaneczki do whisky, w której znajdują się 2 kostki lodu.


Paloma

Składniki:
1 miarka rumu, 1 miarka nie dosładzanego soku z owoców tropikalnych, cząsteczki owoców, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzenia:
Alkohol i sok wlać do shakera, dodać potłuczone kostki lodu, pottrząsając dobrze wymieszać. Przelać do szklaneczki przecedzając przez sito. Udekorować cząsteczkami owoców tropikalnych
 
 
REKLAMA

Posty: 115
  Wysłany: 2008-03-08, 17:47   Diabelski smak rumu

_________________

 
 
Velonka
Porucznik


Posty: 115
Skąd: Podbeskidzie
Wysłany: 2008-03-08, 17:47   Diabelski smak rumu

Kill Devil, czyli zabić diabła, to pierwsza nazwa napoju, który zrobił karierę jako rum



Piekielna moc i diabelski smak - tak opisywano ten alkohol. W erze wielkich odkryć dowódcy statków mieli problemy z zaopatrzeniem w wodę. Od 1655 r marynarze brytyjscy otrzymywali dwa razy dziennie pół litra na łeb (czyli miara wszechmiar jakby polska) rumu jako tanie i trwałe rozwiązanie ''wodnego'' problemu. Jeśli ktoś nie pił alkoholu, otrzymywał rekompensatę pienieżną w postaci 3 pensów dziennie... i tak aż do lat 70 XX wieku.

Hiszpańska rodzina królewska w XVII w wyznaczyła nagrodę dla każdego kto zmieni ten napój dość podłej jakości w napój na tyle delikatny, by mógł posłużyć także wyższym sferom.
W 1878 r. rodzina Bacardich opracowała recepturę najpopularniejszego do dziś na świecie rumu ''Havana Club'' w fabryce przejętej po 1959 roku przez państwo. (na podstawie ''TŚ'')



Dla tych co korzystają jeszcze w tym szalonym świecie internetu z TV i oczywiście wybierają z gąszczu telenowel i teleturniejów programy wartościowe, polecam w środę 12.03.2008 na kanale PLANETE dokument ''Ród Bacardich i magia rumu''

_________________

 
 
Andi
Admirał


Posty: 732
Skąd: Wołów
Wysłany: 2013-12-04, 18:46   

Witam. Nie bardzo wiedziałem gdzie zakwalifikować tę ciekawostkę a skoro mowa tutaj o rumie i nie tylko to proszę bardzo

Całkiem przyzwoity barek. Co wy na to marynarze ?
Pozdrawiam.
_________________
Andi


 
 
king666
Szyper


Posty: 225
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-12-04, 21:44   

Bardzo ciekawy <super>
 
 
ppawpp
Nadkapitan


Posty: 333
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-05, 06:57   

Dziadek robi Bounty z otwartą burtą, 0,5l pewnie nie wejdzie ale małpeczka to na pewno się zmieści <alejaja>
_________________
pozdrawiam
Paweł
 
 
Dziadek
Wiceadmirał królewski
Admirał Wszechflot i Mórz


Posty: 1805
Skąd: Kędzierzynka
Wysłany: 2013-12-05, 07:07   

Już wyciąłem cztery wręgi żeby na dolnym pokładzie zmieścić dwie ściśnięte ćwiartki okrągłe , a może nawet dwie połówki płaskiego "krupniku" z Biedronki położone na sztorc. <hura>
_________________
Jestem tylko rzemieślnikiem wśród artystów



 
 
Andi
Admirał


Posty: 732
Skąd: Wołów
Wysłany: 2013-12-05, 10:38   

Witam. No to musisz je Dziadek dobrze ulokować na pokładzie ,żeby łajba nie kładła się na którąś z burt , o zatonięciu nie wspomnę. A gdyby czasami poszła na dno to Neptunowi też się coś od życia należy, nieprawdaż? Pozdrawiam.
_________________
Andi


 
 
Andi
Admirał


Posty: 732
Skąd: Wołów
Wysłany: 2013-12-05, 19:08   

Skoro mamy już tak załadowaną łajbę to koniecznie wracając z rejsu musimy trafić do portu.

Najważniejsze to dobrze oświetlona stacja docelowa. Pozdrawiam.
_________________
Andi


 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Chronicles v 0.2 modified by Nasedo

| | Darmowe fora | Reklama
Strona portalu