Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem przemytu. Ojczyzną rumu są wyspy w rejonie Morza Karaibskiego, a więc archipelag Wielkich i Małych Antyli (Jamajka, Martynika, Porto Rico, Kuba - państwa, dla których obok cukru również obecnie, jest on najważniejszym towarem eksportowym). Rum wytwarzany na poszczególnych wyspach różni się aromatem i smakiem tak znacznie, jak wina produkowane w różnych częściach Europy. Dokładna receptura otrzymywania rumu jest dobrze strzeżona przez producentów. Jednak podstawowym surowcem poddawanym fermentacji jest półpłynna, i lepka melasa pozostała po produkcji cukru z trzciny cukrowej.
jest to napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%-81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.
Rum po destylacji jest zawsze bezbarwny. Biały rum takim też pozostaje, nawet po procesie leżakowania w beczkach z jasnego drewna jesiono- wego. Proces starzenia kontynuowany jest w zbiornikach z nierdzewnej stali. Brązowy rum leżakuje dłużej, w beczkach z ciemnego drewna, w których nabiera żółtawego lub brązowawego koloru. Często zabarwia się go dodatkowo domieszką brązowego syropu cukrowego.
Rodzaje rumu
ciemny (ciemnobrązowy)
złoty
biały (przejrzysty)
DRINKI Z RUMEM
Acapulco
Składniki:
40 ml białego rumu Bacardi, 10 ml Curacao Triple Sec, 1 barowa łyżeczka białka, 1 barowa łyżeczka cukru, sok z 1/4 cytryny (15 ml), 1 gałązka mięty, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzenia:
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać sok cytrynowy, cukier, rum, Curacao i białko, dobrze wstrząsnąć. Wlać razem z lodem do szklanki do long drinków i przybrać miętą.
Bacardi
Składniki:
3/4 miarki rumu Bacardi, 1/4 miarki soku z cytryny, łyżeczka grenadiny (syrop z owoców granatu), kilka kostek lodu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wlać do shakera, dodać 2-3 potłuczone kostki lodu, dobrze wstrząsnąć. Przelać przez sitko do kieliszka. Kieliszek można udekorować, np. spiralką ze skórki cytryny.
Cuba Libre
Składniki:
75 ml rumu , 150 ml Coca-Coli , sok z połówki cytryny, kilka kostek lodu
Sposób przyrządzenia:
Rum i sok owocowy wlać do wysokiej szklanki z lodem. Dokładnie wymieszać, dopełnić Coca-Colą. Udekorować dwoma plasterkami cytryny.
Klabautermann
Składniki:
20 ml ciemnego rumu Jamaica (75%), 10 ml likieru pomarańczowego, 10 ml czerwonego wermutu, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, sok z 1 cytryny (30 ml), kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzenia:
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do szklaneczki do whisky, w której znajdują się 2 kostki lodu.
Paloma
Składniki:
1 miarka rumu, 1 miarka nie dosładzanego soku z owoców tropikalnych, cząsteczki owoców, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzenia:
Alkohol i sok wlać do shakera, dodać potłuczone kostki lodu, pottrząsając dobrze wymieszać. Przelać do szklaneczki przecedzając przez sito. Udekorować cząsteczkami owoców tropikalnych
Kill Devil, czyli zabić diabła, to pierwsza nazwa napoju, który zrobił karierę jako rum
Piekielna moc i diabelski smak - tak opisywano ten alkohol. W erze wielkich odkryć dowódcy statków mieli problemy z zaopatrzeniem w wodę. Od 1655 r marynarze brytyjscy otrzymywali dwa razy dziennie pół litra na łeb (czyli miara wszechmiar jakby polska) rumu jako tanie i trwałe rozwiązanie ''wodnego'' problemu. Jeśli ktoś nie pił alkoholu, otrzymywał rekompensatę pienieżną w postaci 3 pensów dziennie... i tak aż do lat 70 XX wieku.
Hiszpańska rodzina królewska w XVII w wyznaczyła nagrodę dla każdego kto zmieni ten napój dość podłej jakości w napój na tyle delikatny, by mógł posłużyć także wyższym sferom.
W 1878 r. rodzina Bacardich opracowała recepturę najpopularniejszego do dziś na świecie rumu ''Havana Club'' w fabryce przejętej po 1959 roku przez państwo. (na podstawie ''TŚ'')
Dla tych co korzystają jeszcze w tym szalonym świecie internetu z TV i oczywiście wybierają z gąszczu telenowel i teleturniejów programy wartościowe, polecam w środę 12.03.2008 na kanale PLANETE dokument ''Ród Bacardich i magia rumu''
Dziadek robi Bounty z otwartą burtą, 0,5l pewnie nie wejdzie ale małpeczka to na pewno się zmieści
_________________ pozdrawiam
Paweł
Dziadek Wiceadmirał królewski Admirał Wszechflot i Mórz
Posty: 1806 Skąd: Kędzierzynka
Wysłany: 2013-12-05, 07:07
Już wyciąłem cztery wręgi żeby na dolnym pokładzie zmieścić dwie ściśnięte ćwiartki okrągłe , a może nawet dwie połówki płaskiego "krupniku" z Biedronki położone na sztorc.
_________________ Jestem tylko rzemieślnikiem wśród artystów
Witam. No to musisz je Dziadek dobrze ulokować na pokładzie ,żeby łajba nie kładła się na którąś z burt , o zatonięciu nie wspomnę. A gdyby czasami poszła na dno to Neptunowi też się coś od życia należy, nieprawdaż? Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum