Połowiczny sukces . Udało mi się położyć pierwszą warstwę poszycia, jednak ugrzązłem na drugiej
(zacząłem mahoń i niestety musiałem przerwać )- a miałem ambitny plan aby dogonić 61 numer kolekcji ).
I niestety nie dysponuje pełną dokumentacją fotograficzną, ale mam opisy, które robiłem na bieżąco,
więc myślę, że następnym razem przystąpię do własnej relacji
Ostatnio zmieniony przez Karrex 2009-02-28, 01:03, w całości zmieniany 1 raz
REKLAMA Bowler
Wysłany: 2008-12-24, 22:32 Święta
Ostatnio zmieniony przez Karrex 2009-02-28, 01:03, w całości zmieniany 1 raz
WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2009 ROKU.
Sukcesów w modelach i kasy w portfelach
Zanim przystąpię do relacji z budowy, zamieszczam fotki z ostatniego etapu:
Mój ostatni etap budowy ST - przyklejanie odbojnic z wenge
(atut: prawie czarny kolor, wada: niestety trudny w wyginaniu).
Mając do dyspozycji obłóg powyżej 1 m długości, starałem się wykonać odbojnice
przez całą długość kadłuba, aby było jak najmniej łączeń.
Wenge bardziej wykorzystałem przy przebudowie Santa Marii.
Myślę, że pokażę to w odrębnej relacji
Ostatnio zmieniony przez Karrex 2009-02-16, 14:54, w całości zmieniany 4 razy
Przystępując do budowy „Santisimy Trinidad”, zrezygnowałem z elementów z kolekcji. Stępkę i wręgi wykonałem oklejając balsę (3mm) fornirem (stępkę bukowym, wręgi meranti, -trochę mi tego zostało z budowy "San Juana Bautisty").
Stępkę i wręgi zacząłem kleić po przygotowaniu wszystkich elementów ożebrowania i pokładów, a nie na raty.
Następna różnica to dolny pokład. Wykonałem go z dwóch elementów (zamiast 4 z zestawu), przez całą długość kadłuba. Potem pokładniki i kolejny pokład zgodnie z instrukcją czyli 6 elementów.
Listwy deskowania pokładu wykonałem wg instrukcji tylko zamiast ołówka użyłem kredki akwarelowej –sepia (w ołówku nie podobał mi się siny odcień). Celowo nie zastosowałem pisaka, markera, aby imitacja uszczelnienia nie zdominowała pokładu.
Pierwszą listwę wkleiłem na łączeniu pokładów, na osi kadłuba. Po przyklejeniu, papierem ściernym wyrównałem pokład i ostrym ołówkiem zrobiłem imitacje miejsca wbicia gwoździ.
Usunąłem jasne pilastry i wkleiłem ciemne.
W pierwszej wersji zamierzałem złocić szlagmetalem (więc jasne nie miały znaczenia),
ale gdybym zmienił zdanie i chciał zostawić w drewnie, będzie jak znalazł
skala stanowczo za mała na takie dekoracje
Płetwa sterowa
Ostatnio zmieniony przez Karrex 2009-11-01, 00:52, w całości zmieniany 1 raz
Układanie pierwszej warstwy poszycia burt (niestety posiadam tylko niezbyt dobrej jakości fotki i zamieszczam je tylko z kronikarskiego obowiązku )
Wypełnienie na dziobie i rufie wykonałem z wawy - bardzo lekkie, miękkie i łatwe w obróbce drewno.
W poprzednich relacjach zapomniałem nadmienić o malowaniu czarnym tuszem akrylowym, zaślepionych furt działowych, przed przyklejeniem drugiej warstwy.
Zakończyłem plankowanie mahoniem i lewą burtę modyfikowanym, pozostało do przyklejenia kilka listew na prawej burcie. Jasny fornir lekko przeszlifowany.
Mahoń przed szlifowaniem, dlatego na fotkach widać gdzieniegdzie klej między plankami.
W zaślepieniach furt działowych przeprowadziłem modyfikację. Tam gdzie nie kolidowało to z wręgami, zrobiłem głębsze wnęki (ok. 6mm do ostatniej warstwy forniru). Oddalając ściankę, w której będzie osadzona atrapa działa, uznałem, że będzie jeszcze mniej widoczna.
Po przeprowadzeniu udanej korekty stewy rufowej przyszła kolej na odbojnice. Jak już pisałem zrobiłem je z wenge. Listwy formowane do kształtu kadłuba na parze.
Przed przyklejeniem odbojnic zaimpregnowałem kaponem miejsca między furtami (przed ewentualnym zabrudzeniem)
Przymiarka na sucho stewy dziobowej
Na stewie będzie jeszcze jedna warstwa forniru sapeli
Ostatnio zmieniony przez Karrex 2009-06-17, 23:00, w całości zmieniany 2 razy
Właśnie uświadomiłem sobie fakt, że doszedłem do momentu w którym rozpocząłem relację
Kilka fotek uzupełnienia. Stewa dziobowa wstawiona na sucho.
Gretingi rufowe mam zrobione, ale jeszcze nie wklejam.
w otworach działowych trochę pyłu, ale jak przyjdzie na nie czas, zostanie solidnie wydmuchany (pył). Otwory zapewne jeszcze raz pomaluję.
Tak dziób się prezentuje na tym etapie budowy.
Ostatnio zmieniony przez Karrex 2009-06-16, 23:09, w całości zmieniany 1 raz
Po przerwie ruszyłem małymi kroczkami. Zacząłem od dopasowania i przyklejenia gniazda tralek balustrady.
Następnie wkleiłem ustępy, wykańczając gzymsikiem (później zostanie dopasowany do belki i listwy kosza)
...jeszcze drzwi, ale czekam na inspirację i zastanowię się nad złoceniami ( w kolekcji DeA, ranty wręg kosza i listwy kosza proponują na złoto - jak pójdę za ich przykładem to dekoracje ustępów też pozłocę).
Praca nad odbojnicami i tak kadłub się prezentuje na chwilę obecną.
Ostatnio zmieniony przez Karrex 2009-06-11, 15:15, w całości zmieniany 1 raz
Przygotowałem listwy poręczy wyginając nad parą do kształtu burt, następnie je nakleiłem, wykańczając burty. Wkleiłem dwa gretingi na pokładzie rufowym.